Kekuatan GMO
Hari ini saya nak kongsi kekuatan yang ada pada GMO, setelah saya membuat dan mencari maklumat. Pada asalnya tujuan saya mencari maklumat ini adalah untuk melaksankan atau memenuhi citra Falsafah Alam Sekitar.
Strengths (Kekuatan)
Pengguna mahu produk yang lebih banyak ,sedap dan lebih berkhasiat. Menurut Pejabat Sains di AS Jabatan Tenaga, salah satu daripada progropik diubahsuai secara genetik adalah rasa yang lebih baik, peningkatan nutrien, ketahanan terhadap penyakit dan perosak, dan pengeluaran tanaman yang lebih cepat. Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyatakan bahawa salah satu daripada positif GM adalah bahawa petani dapat menghasilkan makanan yang lebih berkhasiat .Mengubah, mencipta dan membawa spesies baru adalah satu kekuatan besar menggunakan GM. Jenis-jenis tanaman yang baru dibina untuk ditanam di iklim yang melampau, seperti yang terdapat dalam persekitaran kering atau beku. Sebagai contoh, para saintis telah mengembangkan sejenis tomato baru yang tumbuh di tanah masin. Satu lagi kejuruteraan ingenetik penemuan yang baik adalah pengecualian gen yang bertanggungjawab untuk kafein dalam biji kopi, membuat biji kopi yang tidak mempunyai kafein, yang kemudiannya boleh ditanam secara semula jadi. Sudah tentu, peluang lain adalah bahawa jeruk yang diubahsuai secara genetik mungkin menyelamatkan ramuan Florida yang dibakar.
Penggunaan GMO memberi impak positif yang besar terhadap aspek ekonomi iaitu dengan memperkembangkan lagi sektor perindustrian dan pertanian di seluruh dunia. Hal ini di mana, hasil daripada proses pemindahan genetik dapat meningkatkan produktiviti pengeluaran. Hal ini dikatakan demikian keran pengeluar dapat memaksimumkan pengeluarannya bagi mendapatkan hasil yang tinggi.
Selain itu, melalui kaedah ini produk yang dihasilkan dapat disimpan dalam satu jangka masa yang lama. Di samping itu juga, kaedah ini dapat meningkatkan kualiti hasil tanaman serta dapat mengelakkan hasil tanaman tersebut diserang makhluk perosak seperti tikus, belalang, burung dan sebagainya.Makanan yang dihasikan menpunyai rasa yang lebi sedap. Contohnya, pisang sebelum berlaku proses GMO, mempunyai bijih yang besar dan banyak menyebabkan rasanya kurang sedap berbanding pisang moden kerana tiada bijih yang besar dan banyak senang untuk dimakan. Antara contoh lain pula ialah buah lemon yang banyak digunakan di Barat, sebenarnya pada asalnya ianya hanyalah limau purut yang kulitnya besar serta bijinya besar.Seterusnya pula, kos tanaman yang menggunakan kaedah GMO adalah lebih murah berbanding kaedah biasa. Seterusnya, apabila kaedah ini digunakan, permintaan terhadap hasil produk akan bertambah dan secara tidak langsung dapat meningkatkan jumlah pendapatan para petani. Teknologi ini juga digunakan bagi memenuhi permintaan para pengguna sebagai contoh permintaan yang tinggi terhadap barangan mentah seperti ayam, ikan, sayur-sayuran dan sebagainya. Selain itu, kaedah ini untuk menjamin kesegaran serta kualiti sesuatu produk yang dihasilkan.
Comments
Post a Comment